Voetbal

Voetbal FC Utrecht

FC Utrecht is een Nederlandse voetbalclub waar voor betaald wordt. Deze club komt uit in de Eredivisie. De voetbalclub is opgericht in 1970. In beging 2018 stond FC Utrecht op de 235e plaats met 2 punten, op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa.

Johan Cruijff

FC Utrecht was de eerste club buiten de ‘Top 3’ die de Johan Cruijff Schaal heeft gewonnen. De Top 3 bestaat uit Feyenoord, PSV en Ajax. FC Utrecht is nog nooit in rang verlaagd in de Eredivisie. Dit komt deels doordat FC Utrecht één van de jongere voetbalorganisaties die betaald worden is.

Opleiding van FC Utrecht

FC Utrecht heeft een eigen voetbalacademie. De jeugd speelt op het Sportcomplex Zoudenbalch. Hier werden ook de trainingen afgewerkt van het eerste team. De jeugdopleiding van FC Utrecht heeft zestien clubs in Nederland. Deze zijn met vier sterren beoordeeld, wat de hoogt haalbare beoordeling is. FC Utrecht werkt samen met verschillende amateurvoetbalclubs uit de regio. Het doel van dit verband is een betere doorstroming van talenten uit de omgeving naar de jeugdopleiding van de club. Tot de amateurclubs behoren USV Elinkwijk, SV Houten en SV Argon.

Museum van FC Utrecht

Toen de club officieel 35 jaar bestond, op 30 september 2005, heeft FC Utrecht een museum geopend, te vinden op de vijfde etage van Stadion Nieuw Galgenwaard. Dit museum laat het verleden zien van de club.

Herman Berkien

Herman Berkien, cabaretier en zanger, is een bekend icoon uit de geschiedenis van FC Utrecht. Hij is een grote supporter van de club en heeft verschillende liedjes gemaakt voor FC Utrecht. Het bekendste liedje is Ulterug me cluppie.

David di Tommaso-trofee

Zodra een seizoen is geëindigd, wordt er altijd de David di Tommaso-trofee uitgereikt. Deze wordt uitgereikt aan de speler die het meeste waard was, volgens de supporters. Via een internetpoll wordt de winnaar bekend gemaakt. De naam van de trofee is een eerbetoon aan David di Tomamaso. Dit was een verdediger die de prijs voor meest waardevolle speler in ontvangst had mogen nemen. Helaas kreeg hij in november 2005 plotseling een hartstilstand waar hij aan overleed. Zijn rugnummer, wat vier was, werd vanaf dat moment nooit meer gedragen bij FC Utrecht.